U bent nu hier: Home  /  Beleef  /  Wandelen

Wandelen in De Groene Poort
 

In De Groene Poort en de gemeente Borne bevinden zich meerdere toeristische informatiepunten (Tip’s) en toeristische overstappunten (Top’s). Vanuit deze locaties kan het nabijgelegen landschap verkend worden langs talloze bewegwijzerde routes, opgedeeld in een regionaal wandelnetwerk en fietsknooppuntennetwerk. De wandelroutes zijn te herkennen aan de bewegwijzerde houten palen. Een kaart met daarop het regionale wandelsysteem (voor geheel Twente) is te verkrijgen bij de Tourist Info’s en VVV’s, waaronder ook de VVV Borne.

 

In De Groene Poort zijn er drie TIP-locaties, bij Hertme (kerkplein kern), Azelo (parkeerplaats kern) en de Greasweg (TIP Buren) op de grens met Landgoed Twickel. Bij een TIP is een kleine parkeerplaats aanwezig, wordt een overzicht van het wandelnetwerk en fietsnetwerk weergegeven en starten verschillende routes op beide netwerken. Vanuit de TIP Hertme kan naast de beide netwerken ook opgestapt worden op het mountainbikenetwerk en het Rondje Borne. Vanuit de TIP Azelo eveneens op het mountainbikenetwerk maar ook op de Twickeler Grensweg en vanuit de TIP Buren op zowel het Rondje Borne als de Twickeler Grensweg.
 

In De Groene Poort zijn er verder twee TOP-locaties. De toeristische overstappunten zijn te herkennen aan de kegelvormige locaties met stenen banken, van waaruit eveneens op het wandelnetwerk ‘overgestapt’ kan worden. Daarnaast vertrekken er vanaf de TOP-locatie Zenderen (Hertmerweg) meerdere ommetjes die door de lokale bewoners zijn gerealiseerd. De TOP in de kern van Borne staat bij het treinstation. Vanaf hier kan er overgestapt worden op het regionale fietsnetwerk. 

 

De Groene Poort kent verder vele, lokale wandelroutes en wandelpaden. Enkele voorbeelden daarvan zijn het (nationaal bekende) Kloosterpad Zenderen, Sagen en Vertellingen-route en het Melbuul’npad of bijvoorbeeld de wandelpaden langs de Oude Bornse Beek, Azelerbeek en Hedeveldsweg (Hertme). Deze en andere fietsroutes worden aangeboden bij de VVV Borne.