U bent nu hier: Home  /  Beleef  /  Tuinen

Bloemenpracht

 

Hoogst onwaarschijnlijk dat Convallaria Majalis bekend in de oren klinkt. Het Lelietje – van – dalen zegt dan waarschijnlijk meer. Ook de Dicentra formosa, hemerocallis en Campanula zijn plantensoorten die in de volksmond beter bekend zijn als gebroken hartjes, daglelie en de klokjesbloem. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal op de plantenlijst staan van de Sortimentstuin aan de Hertmerweg. Maar het zijn niet alleen de vele planten die een bezienswaardigheid zijn.

 

Sinds enkele jaren wordt er gewerkt aan het herstel van Sortimentstuin De Kloostergaarde, gelegen aan de Hertmerweg tussen Zenderen en Hertme. De gemeente Borne heeft de sortimentstuin in 2007 aangekocht nadat deze na enkele jaren in verval was geraakt. Samen met landschapsontwerper Irma te Kiefte en landschapsarchitect Andre Bijkerk wordt de tuin verder ontwikkeld en krijgt de tuin een nieuwe impuls. Daartoe is een masterplan opgesteld. Momenteel wordt er gewerkt aan enkele thematuinen (tuinkamers) waarin bijvoorbeeld ook een bezinningstuin onderdeel van uit maakt.

 

Sortimentstuin De Kloostergaarde kent een lange geschiedenis. Het terrein waarop de Kloostergaarde is ontstaan hoorde vroeger bij het gymnasium van de Karmelieten (1855). Het Seminarie – waar nu o.a. restaurant ‘Het Seminar’ is gevestigd – was gelegen aan de Hertmerweg. De Kloostergaarde diende als sportveld voor de seminaristen. Later nam het Agrarisch Opleidingscentrum (AOC) haar intrek in de gebouwen van het Seminarie en legde op de plek van de Kloostergaarde een sortimentstuin aan volgens een ontwerp van Leo Schoolkate. Nadat het AOC vertrok heeft een groep vrijwilligers de tuin onderhouden totdat deze werd aangekocht door de gemeente Borne (2007)

 

Ondertussen is Sortimentstuin De Kloostergaarde uitgebreid met Theehuis de Karmeliet, waar van een heerlijke kop thee met (Engelse) versnapering genoten kan worden. Meer informatie over de tuin en haar historie is in het theehuis of op het informatiebord in de tuin te vinden.

 

Sortimentstuin De Kloostergaarde is openbaar toegankelijk en kent een vrije entree.