U bent nu hier: Home  /  Programma  /  Projectrealisaties

Stimulering streekproductie

In De Groene Poort zijn op veel plekken mooie oude kleinschalige landschappen te vinden. Vooral op landgoederen zijn veel kleine akkers en graslanden, veelal omzoomd door mooie houtwallen en andere fraaie landschapselementen. De vraag is of het in de toekomst nog rendabel is om deze akkers en graslanden in te zetten voor landbouwbedrijven die produceren voor de wereldmarkt. Door de relatief kleine oppervlakte en grillige vormen, zijn de bewerkingskosten van de percelen vaak groot. Dat is de reden dat in het kader van het Europese project Urban- Rural partnerships in Metropolitan Areas is onderzocht of het stimuleren van de markt voor lokaal geproduceerde producten kan helpen om ook in de toekomst in deze landschappen economisch rendabele landbouw te bedrijven. 

 

Hoe doen we dat?

Er zijn in De Groene Poort en in Twente al meerdere ondernemers bezig met streekproducten. Streekproducten staan in de belangstelling en de vraag naar lokale en regionale producten groeit. Uit onderzoek van Saxion Hogeschool is gebleken dat het knelpunt voor verdere groei in de distributie van de streekproducten zit. Veel producenten moeten nu zelf naar restaurants, winkels en markten om hun producten te verkopen. Gevolg daarvan is dat veel tijd en geld verloren gaat die ook in de groei van het bedrijf gestoken kon worden.  Met het vinden van een oplossing voor de distributie van de streekproducten worden nieuwe afzetmogelijkheden gecreëerd en kosten bespaard. Een Bornse ondernemer heeft het initiatief genomen om te komen tot een Versroute die producten ophaalt bij de boeren en aflevert aan restaurants en winkels. Vanuit De Groene Poort  is de ontwikkeling van de Versroute ondersteund en is onderzocht of het haalbaar is een belevings- en verspreidingscentrum voor streekproducten in Borne te vestigen. 

Stimulering streekproductie

De ontwikkeling van de Versroute is ondersteund door onderzoek van Saxion Hogescholen, AOC Oost en Van Hall Larenstein. Verder is een website voor de ondersteuning van het distributiesysteem ontwikkeld en is gewerkt aan de promotie. In het kader van de inrichting van de westelijke stadsrand van Borne wordt verder nagegaan of het haalbaar is daadwerkelijk tot realisatie van het belevings- en verspreidingcentrum voor streekproducten te komen.

Stimulering streekproductie

Dit project is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:

 

  • European Regional Development Fund (Interreg IV C)
  • Groene Kennispoort Twente (Twentse gemeenten, waterschap Vechtstromen en provincie Overijssel)

 

Betrokken partijen zijn:

 

  •  Regio’s Twente, Hamburg, Toscane, Milaan, Krakow, Scszecin, Pleven
  •  Groene Kennispoort
  •  Kennisinstellingen
  •  Vertwenz

 

 

 

Stimulering streekproductie